Bliski susreti

Ako zamislimo da život nije jedna prava linija od rođenja do smrti već niz manjih i većih krugova, onda Bliski susreti mapiraju onaj jedan krug koji najbolje opisuje život sa svrhom.

Koncept Bliskih susreta baziran je na šemi ili mapi od 12 tačaka na jednom kružnom putu koju je inicijalno osmislio Džozef Kembel i nazvao je Put heroja.

U razgovorima sa našim savremenicama, beskrajno uživam i prikupljam građu za knjigu pod radnim nazivom Heroine našeg doba, put heroja u ženskoj praksi. Knjigom želim da doprinesem vidljivosti žena u društvu kroz primere njihove kreativne prakse.

Vanya

Vanya se usudila prvo da se prepusti čistoj, dečijoj igri, slikajući sa svojom ćerkom Milicom Noom, a potom da poveruje da za nju ima nešto više i da iznese radove pred javnost, prihvati mentore i kritike, da pređe na veće formate i ostvari nekoliko samostalnih izložbi. Da na tom putu stigne do Kopenhagena, Ciriha, Luksemburga, Toronta i Njujorka i da se vrati kući, sebi.

Ljiljana Nestorović

Odmotale smo krug Puta heroja u ženskoj praksi unazad. Počele smo iz sadašnjeg trenutka, od dana zatvaranja Fraktalart Festivala koji je sublimacija celokupnog Ljiljaninog rada i doprinosa društvu. A stigle smo do trenutka kada je Ljiljana napravila veliki iskorak, izašla iz sigurne luke, napustila inženjerski posao u železnici i upustila se u umetničke vode.

Jasna Popović

Nakon osam godina karijere pijanistkinje u Nemačkoj, Jasna se vraća kući sa mišlju da ipak nije sve tako sjajno napolju, da je dosta bilo inostanstva. Ubrzo se prijavljuje se na festival u Njujorku, odlazi na dve nedelje i ostaje 15 godina, i sada je tamo. Pijanistkinja koja je osvojila Carnegie Hall i stalno unosi inovacije kroz lične projekte i pomera granice u mozičkom svetu.

Vanja Nikolić

U suštini, Vanja je pisac za decu. Kroz svoje knjige za odrasle, obraća se onom detetu u nama na koje smo odavno zaboravili. Do sada je obravila interaktivne knjige Jebe mi se i Plašim se. Tačkica personalizovana knjiga je ona jedna knjiga koju dete, kad odraste, treba da ponese sa sobom u svet, da nikad ne zaboravi svoje unutrašnje dete.

Jelena Jović

Jelena se neprestano izlaže životu koji joj povremeno postavlja izazove na nivou pitanja života ili smrti. Nakon njih, ona zna da je za nju sve moguće. Putovanja su jedno od poziva njene duše. Nikada nije planirala da uđe u turizam, ali je želela da putuje i da može od toga da živi. Život joj je dao ulogu turističkog vodiča.

Milena Đorđević

Milena je svom dvadesetogodišnjem glumačkom radu u Narodnom pozorištu dodala angažman u Trupi U.R.A. koju je osnovala i za koji piše sve komade. Trupa U.R.A nastupa već sedmu sezonu donoseći društveno angažovane predstave koje sve za cilj imaju duhovno buđenje. Milenin prvenac je predstava Bajkoholik, a nju prate Dar, Blind date, kao i predstave za decu, Mali veliki princ i Robih Hood.

Vera Erac

„Ples je moj osnovni jezik, on me najviše uzbuđuje i čini živom. Odatle kreću i razvijaju se i neke nove forme“, kaže Vera, umetnica i telesna psihoterapeutkinja. Radionice, mrdaonice, slobodan i svestan ples, ples sa elementima telesne psihoterapije, predstave fizičkog teatra, rad sa osetljivim grupama, najveći su deo stvaralačkog opusa ove umetnice koja je uvek na strani čoveka.

Marija Grujić Bepa

Marija Grujić Bepa, boemka novog doba, matematičarka, mentorka i radioničarka, autorka i pisac, ugostila je devete Bliske susrete u svom domu i radionici, u inkubatoru Heroja novog doba.